Kleurenblind of kleurbewust voorlezen?

Kleurenblind of kleurbewust voorlezen?

Kartonnen boekjes voor de allerkleinsten met diversiteit. Is dat nou echt nodig? Kinderen zien toch geen (huids-)kleur? Dat jonge kinderen geen kleur zien is een breed gedeelde opvatting als het over huidskleur gaat. Maar is die ook terecht?

Onderzoek toont aan dat baby’s tussen de 3 en 6 maanden oud al verschil in huidskleur beginnen te onderscheiden waarna dit vermogen steeds sterker wordt. Vanaf ongeveer 3 jaar kunnen kinderen mensen in groepen indelen op basis van huidskleur. Ook beginnen ze dan hun eigen huidskleur te herkennen.

En als kinderen verschil in huidskleur onderscheiden, zou het dan niet handig zijn als we ze voorzien van woorden om dit te benoemen? Net zoals we dat doen bij alle waarnemingen die jonge kinderen hebben.

De onderstaande kartonnen boekjes kun je goed gebruiken om hiermee te beginnen omdat hier personen met verschillende huidskleuren zichtbaar zijn. .

Hallo
Mooi zwart-wit boekje met weinig tekst  voor de allerkleinsten.
De kindjes in het boek zijn op elke pagina iets anders aan het doen. Naar een vogel zwaaien, lekker springen op het gras, verstoppertjes spelen
en tenslotte even knuffelen om dan lekker in slaap te vallen.  Op elke pagina zit in het boek een gaatje waardoor je een tekening op de volgende pagina ziet. De kindjes in dit boek hebben duidelijk van elkaar te onderscheiden huidskleuren.

Wat gaat het kindje doen ?
Leuk boekje waarin steeds de vraag gesteld wordt wat het kindje gaat doen. De voorwerpen die getekend zijn helpen je om te raden wat het kindje gaat doen. En als je het flapje omslaat zie je wat het kindje doet. De kindjes en ouders in dit boekje hebben diverse huidskleuren.

Wat gaat mama doen?
Ook in dit boekje wordt steeds de vraag gesteld wat iemand gaat doen. Dit keer is het mama die van alles onderneemt. Leuk is hierbij dat niet alleen aandacht wordt gegeven aan diversiteit in huidskleuren maar dat ook sterotype beeldvorming doorbroken wordt.
Zo maakt mama de kapotte schommel en pakt ze de vuile was niet om in de wasmachine te doen maar om verstoppertje in te spelen. En moeders die buitenshuis werken is in kinderboeken ook echt nog niet de gewoonste zaak van de wereld, maar in dit boekje wel.

Spelen tot het donker wordt
Dit boekje begint met een gedichtje over samen spelen waarin wordt beschreven wat je allemaal samen kunt doen. Op de volgende tekstloze bladzijden zie je deze activiteiten geillustreerd waarin steeds een meisje met een lichte huidskleur en een jongen met een donkere huidskleur zichtbaar zijn. Samen je eerste verjaardag vieren, zandkastelen bouwen, lekker spetteren in bad, koekjes bakken, met de treinbaan spelen en nog veel meer leuke dingen om samen te doen. Het boekje eindigt met een kort gedichtje over het einde van de dag.

Dansen Springen Buigen 
Dit boekje is al een aantal jaar geleden uitgegeven en wordt gelukkig nog steeds verkocht. Want wat is het leuk.  De twee vrienden Dee & Daa zijn samen graag lekker actief bezig. Dansen, rondjes draaien, zwaaien, stampen, springen, ze kunnen er geen genoeg van krijgen. De korte versjes nodigen kinderen uit om lekker actief mee te doen.

Het dikke stadsboek

Superstevige dikke kartonnen boekje over alles wat je in stad kunt doet.
Twee kinderen gaan met een volwassen (oudere) man de stad in. Ze reizen met heel veel verschillende vervoersmiddelen, ze ontdekken allemaal leuke dingen om in de stad te doen zoals het museum, de rommelmarkt, winkels, een wolkenkrabber, en nog veel meer. En als ze trek krijgen overwegen ze al hun opties om ergens te gaan eten. Een lekkere snack, sushi, pizza, vis, of lekker picknicken in het park. Dit boek geeft voplop mogelijkheden om te oefenen met het benoemen van huidskleur omdat er veel mensen worden afgebeeld die ook nog eens heel divers zijn.

 

En wil je meer lezen over (jonge) kinderen en huidskleur?
Dan is het boek ‘opgroeien in kleur’ van Judi Mesman een echte aanrader.

5 februari 2022